Započela realizacija Projekta restauracije Čarši-džamije i munare kao i rekonstrukcije objekata "Kahva" i ćefenak

Započela realizacija Projekta restauracije Čarši-džamije i munare kao i rekonstrukcije objekata

Dovom i kurbanom započela realizacija Projekta restauracije Čarši džamije i munare, kao i rekonstrukcije objekata Kahva i ćefenak.

U okviru obilježevanja Hidžre – Nove 1440.h.g., u utorak, 18.09.2018.godine (08.01.1440.h.g.) sa početkom u 11,00 sati u haremu Čarši-džamije Tešanj proučena je dova i prinesen kurban za početak radova na projektu restauracije Čarši džamije i munare, kao i rekonstrukciji objekata Kahva i ćefenka u haremu Čarši-džamije.

Dovu je proučio glavni imam Medžlisa IZ-e Tešanj mr. Fuad ef. Omerbašić, a prisutnima se obratili predsjednik IO Zehrudin Kruško, Općinski načelnik mr. Suad Huskić i predstavnik izvođača iz Turske Serkan Sabuncuoğlu. Dovi su prisustvovali i projektanti predstavnici Federalnog Zavoda za zaštitu spomenika Azer Aličić i Dženana Šaran.

Nakon izvršenih istražnih radova na džamiji i munari od strane Federalnog zavoda za zaštitu kulturno-historjskih spomenika i drugih nadležnih subjekata, izrađena je potrebna dokumentacija i pribavljene saglasnosti, a sredstva za restauraciju i rekonstrukciju navedenih objekata obezbjedila Vakufska direkcija IZ-e u BiH putem Generalne direkcije vakufa Republike Turske o čemu je 08.08.2018.godine potpisan Protokol u Vakufskoj direkciji u Sarajevu koji su potpisali predstavnici Generalne direkcije vakufa Republike Turske, direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH hafiz dr. Senaid Zaimović, izvođača radova (firma SamaBursa Yapi ins.tic.Itd.sti) i predsjednik medžlisa Islamske zajednice Tešanj.

Projekat je podijeljen u nekoliko segmenata na kojima će radove izvoditi različiti podizvođače koje je angažovao izvođač iz Turske.

Prvi podizvođač koji je uveden u posao započet će radove u srijedu, 19.09.2018.godine na rekonstrukciji objekta „Kahva“.

Radovi će se izvoditi pod nadzorom Federalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskih spomenika.

MIZ-e Tešanj


Fotografije