Vijesti

Saznajte sve o posljednim aktuelnostima i projektima Vakufske direkcije kroz arhivu sadržaja.

Bajramska čestitka

Bajramska čestitka

Povodom nastupajućeg Ramazanskog Bajrama svim Bošnjacima upućujemo najiskrenije čestitke u želji da dane ovog velikog muslimanskog praznika provedete u iskrenoj sreći, radosti i u okruženju svojih najmiljih.

Izložba “Bosanske vakufname” u Galeriji Općine Novi Grad

Izložba “Bosanske vakufname” u Galeriji Općine Novi Grad

U četvrtak 22. juna, u Galeriji Općine Novi Grad Sarajevo, a u okviru 21. tradicionalne manifestacije „Novogradski dani 2017“ bit će otvorena izložba „Vakufname Bosne“ u saradnji sa Gazi Husrev-begovom bibliotekom Sarajevo.

Projekt uređenja i restauracije arheološkog parka Kalin-hadži Alijine...

Projekt uređenja i restauracije arheološkog parka Kalin-hadži Alijine džamije

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je u srijedu, 21. juna 2017. godine na lokalitetu parka Kalin-hadži Alijine džamije, koji se nalazi na uglu ulica Kulovića i Branilaca Sarajeva, održao radni sastanak sa predstavnicima Zavoda za zaštitu kulturno–historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo i...

Iftar mreže mladih za 600 omladinaca u carevoj džamiji

Iftar mreže mladih za 600 omladinaca u carevoj džamiji

Sinoć je u organizaciji Mreže mladih Muftijstva sarajevskog organiziran iftar za članove i koordinatore Mreže mladih Sarajevo. Na iftaru je bilo prisutno 600 omladinaca iz svih sarajevskih općina. Domaćini ovog iftara bili su članovi Mreže mladih Stari Grad, predvođeni vrijednim imamom Mirsad ef. Đerzićem...

Iftarsko druženje u MIZ Fojnica

Iftarsko druženje u MIZ Fojnica

U nedelju, 18.06.2017. godine, u sklopu projekta „Ramazanski iftari u saradnji sa muftijstvima i medžlisima“ ispred Čaršijske džamije u Fojnici upriličen je iftar za 80 postača. U organizaciji iftara učešće su uzeli Odjel za brak, porodicu i ženski aktivizam MIZ Fojnica.

Identifikacija starih vakufa, Stara džamija u Ljubinju

Identifikacija starih vakufa, Stara džamija u Ljubinju

Vakufi u BiH su u proteklim periodima zbog utjecaja raznih društevno političkih sistema preživljavali izuzetno teške trenutke. Vakuf si bili oduzimani, uništavani, mijenjana im je namjena. Činjeno je sve da se vakufi izbrišu i da se njihova svrha umanji.