U Nӧrrkopingu postavljen kamen temeljac za izgradnju islamskog centra

U Nӧrrkopingu postavljen kamen temeljac za izgradnju islamskog centra

Nӧrrkoping, 12.05.2018. godine. Islamska zajednica Bošnjaka u Švedskoj i džemat Nӧrrkoping nakon nekoliko godina upornog truda i zalaganja na obezbjeđivanju sredstava i neophodne dokumentacije donijeli su odluku o izgradnji centra u kome će se, pored vjerskih, realizirati i brojne druge aktivnosti kulturnog i naučnog sadržaja. U tom smislu, 12.05. u prisustvu brojnih vjernika i džematlija Islamske zajednice Bošnjaka Nӧrrkopinga postavljen je kamen temeljac za izgradnju centra. Pored predstavnika Islamske zajednice Bošnjaka Švedske na čelu sa Idriz ef. Karamanom, svečanosti je prisustvovao i direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, dr. Senaid Zajimović.

Ovo je treća džamija iz temelja koju grade vjerni Bošnjaci u Švedskoj i prva džamija sa munarom. Osim nje do sada je započeta izgradnja centara u Ӧrebro i Boråsu. Pored, iz temelja, novoizgrađenih džamija, vrijedni Bošnjaci su kupili i nekoliko objekata koji su pripadali drugim vjerskim zajednicama, a potom ih prilagodili centrima u kojima se obavljaju vjerske i kulturne aktivnosti. Takvi su objekti u Stockholmu i Gislavedu. Islamska zajednica Bošnjaka u Švedskoj broji ukupno 26 džemata raspoređenih u 11 regija.

U svom obraćanju direktor vakufske direkcije je čestitao džematlijama Nӧrrkopinga i izrazio uvjerenje da će objekat uskoro biti završen: „Vjerujem u projekte koji se grade u ime Allaha i za potrebe Njegovih stvorenja. Siguran sam da ćete objekat brzo završiti i konačno sve svoje aktivnosti prenijeti u njega.“ Inače, džemat Nӧrrkoping broji oko 700 članova i peti su džemat po veličini u Švedskoj.


Fotografije

Anketa

  • Koju godinu je Islamska zajednica u BiH proglasila godinom Aladža džamije?