U dva dana svečano otvorene tri džamije

U dva dana svečano otvorene tri džamije

Dana 18. i 19.08.2017.g. u Kaljini, Bugojnu i Jajcu upriličeno je svečano otvaranje tri džamije i na taj način je nastavljen projekat izgradnje 20 džamija koje Vakufska direkcija IZ u BiH realizira u saradnji sa humanitarnom organizacijom En-Nedžat iz Kuvajta i medžlisima IZ u BiH. Do sada je izgrađeno i otvoreno sedam, a sa ove tri džamije ukupno je izgrađeno i obnovljeno 10 džamija. Ovom prilikom najavljujemo skorašnji završetak obnove i Malkoč-begove džamije u MIZ Glamoč i džamije u Derventi.

U džematu Kruševci, MIZ Kaljina, nadomak Sokoca u prisustvu vjernika u petak 18. augusta svečano je upriličeno otvaranje nanovo izgrađene stare džamije koja je renovirana 1972. godine, a početkom agresije na našu zemlju 1992. godine je zapaljena i porušena, kao i sva bošnjačka sela na ovom području.

Svečanosti su prisustvovali muftija sarajevski dr. Enes ef. Ljevaković, direktor Vakufske direkcije dr. Senajid Zajimović, predstavnik kuvajtske humanitarne organizacije „En-Nedžat“ Ibrahim El-Bedr i glavni imam MIZ Olovo Esad ef. Pepić kojem je pripala čast da održi prvu hutbu u ovoj obnovljenoj džamiji.

Nakon obraćanja i prigodnih govora muftija sarajevski dr. Ljevaković je proučio dovu te je upriličena predaja ključeva i svečano otvaranje džamije.

Dana 19.08.2017.g. u prisustvu velikog broja vjernika upriličeno je svečano otvaranje džamije u naselju Zlavast, Medžlis islamske zajednice Bugojno. Prije samog čina otvaranja prisutnim vjernicima i gostima obratili su se glavni imam i predsjednik Medžlisa islamske zajednice Bugojno, načelnik općine Bugojno, predstavnik donatora g-din Ibrahim El-Bedr koji je prenio selame od generalnog direktora humanitarne organizacije „En-Nedžat“ dr. El-Ensarija i istakao da će narod Kuvajta uvijek podržavati svoji braću u BiH i projekte koje im kandidiraju.

Prisutnim gostima obratio se i direktor Vakufske direkcije dr. Senajid Zajimović koji je, između ostalog u svom obraćanju iskazao zadovoljstvo što Vakufska direkcija IZ u BiH aktivno učestvuje u izgradnji i obnovi vakufskih i vjerskih objekata na području BiH. Ovaj današnji čin rezultat je uspješne saradnje Vakufske direkcije i humanitarne organizacije „En-Nedžat“ iz Kuvajta.

Na samom kraju prisutnim gostima obratio se i muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović koji je istakao važnost džamija, te pohvalio organizovanost i preciznost rada Medžlisa Bugojno, koji se ističe svojim projektima i radom. Na kraju je dovu proučio muftija dr. Ahmed-ef. Adilović nakon čega se pristupilo svečanom otvaranju džamije i klanjanju podne namaza.

Istog dana sa početkom u 16:00 sati uz prisustvo brojnih zvanica iz vjerskog, kulturnog i političkog života otvorena je džamija na Volijaku u MIZ Jajce.

Nakon proučenog odlomka iz Kur’ana i izvedbi ilahija hora imama MIZ Jajce i hora „Ismihan“ prisutnima su se obratili glavni imam Medžlisa islamske zajednice Jajce Zehrudin-ef. Hadžić, savjetnik načelnika općine Jajce Sedin Hadžić, direktor Vakufske direkcije dr. Senajid Zajimović, predstavnik organizacije En-Nedžat iz Kuvajta Ibrahim El-Bedr i muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović.

Svi prisutni govornici izrazili su zadovoljstvo izgradnjom i otvorenjem džamije i poslali poruku da su Božije kuće “Kuće mira”, da se u njima obraća Gospodaru i inicira zajednički život.

Ezani i zvona kao poziv na molitvu, nikad nisu smetali jedni drugima već su se nadopunjavali. Na kraju programa muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović proučio je dovu, a ključeve džamije muftiji travničkom uručio je Mujak Amin.

Muftija je džamiju proglasio vakufom islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, te čestitao Vakufskoj direkciji na još jednom lijepom i kvalitetnom objektu, te ključeve uručio predstavniku organizacije En-Nedžat iz Kuvajta Ibrahimu El-Bedru, koji je uz učenje tekbira otvorio džamiju.

Zajedničkim obavljanjem ikindije-namaza završen je program svečanog otvorenja džamije na Volijaku.


Fotografije

Anketa

  • Prema šeriatskom zakonu volja vakifa je: