U aprilu otvorenje vakufskog objakta Divanhana u Kiseljaku

U aprilu otvorenje vakufskog objakta Divanhana u Kiseljaku

Direktor Vakufske direkcije dr. Senaid Zajimović primio je danas predstavnike MIZ Kiseljak, glavnog imama i predsjednika Medžlisa IZ-e Kiseljak.

Na sastanku se razgovaralo o dosadašnjim radovima na obnovi i oživljavanju vakufskog objekta Divanhane, za čiju obnovu je Vakufska direkcija obezbijedila finansijska sredstva. Zaključeno je da se radovi odvijaju planiranom dinamikom. Također dogovoreno je da će se početkom aprila u sklopu manifestacije Dani vakufa upriličiti otvorenje ovog važnog vakufa za Medžlis IZ-e Kiseljak.

Glavni imam Kenan- ef. Bajrić je još jedna iskoristio priliku da se u ime Medžlisa zahvali dr. Zajimoviću na saradnji i ukazanom povjerenju.

Podsjećanja radi Vakuf Divanhana datira iz 1873. godine kada je Vakıf Mısır hadži Muhamed aga napravio džamiju na Han Ploči, a za njene potrebe uvakufio kafanu i han u Lepenici. Vakuf će početkom aprila 2020. godine, ako Bog da, ponovno biti vraćen svojoj izvornoj namjeni, nakon što više od 50 godina nije postojao kao takav.

Divanhana u haremu Šehidska džamije na Han Ploči će imati modernu slastičarna, a na spratu 5 soba od kojih će svaka imati kupatilo i dva kreveta za prijem musafira. Oživljavanje ovog vakufa se realizuje sa Vakufakom direkcijom Bosne i Hercegovine i Generalnom direkcijom vakufa Republike Turke.