Regionalna konferencija „Restitucija imovine – iskustva, mogućnosti i rješenja

Vakufska direkcija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Međureligijsko vijeće Bosne i Hercegovine 17. aprila 2018. godine u Sarajevu organizirat će regionalnu konferenciju pod nazivom „Restitucija imovine – iskustva, mogućnosti i rješenja“. Jednodnevna konferencija će se održati u okviru tradicionalne manifestacije „Dani vakufa u BiH 2018. godine“.

Regionalna konferencija „Restitucija imovine – iskustva, mogućnosti i rješenja

Cilj konferencije je aktualiziranje problematike restitucije i razmjena iskustava sa susjednim zemljama. Iskustvo zemalja iz okruženja u rješavanju ove problematike je veoma važno, te će zbog toga predstavnici nadležnih institucija iz susjednih zemalja, koje rade na poslovima donošenja i implementiranja zakona o povratu bespravno oduzete imovine vjerskim zajednicama i drugim fizičkim i pravnim licima, uzeti aktivno učešće na konferenciji. To će biti prilika za razmjenu iskustava o implementaciji zakona o restituciji i izazovima na ovom području kroz izlaganja predstavnika vlasti Bosne i Hercegovine, vjerskih zajednica i crkva, te učesnika iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije i Crne Gore.

Pored predstavnika Ministarstva pravde BiH, kao resornog ministarstva u našoj državi za pitanje restitucije, očekuje se učešće nadležnih državnih i entitetskih ministarstava, državnih i entitetskih parlamentarnih zastupnika i međunarodne zajednice.

Konferencija je dio aktivnosti koje Vakufska direkcija kontinuirano poduzima vezano za restituciju bespravno oduzete imovine. Bosna i Hercegovina još uvijek nije usvojila zakon o restituciji, te stoga imovina koja je oduzeta u proteklim društveno-političkim sistemima nikada nije vraćena izvornim vlasnicima, odnosno njihovim nasljednicima i pravnim sljednicima.


Anketa

  • Aladža džamija u Foči je?