Promocija knjige „Upravljanje vakufima u BiH 1847-2017.“

Promocija knjige „Upravljanje vakufima u BiH 1847-2017.“

Povodom 170 godina od uprave nad vakufima u Bosni i Hercegovini, a u okviru manifestacije „Dani vakufa u BiH 2017“, u ponedjeljak 24.04.2017. godine, u prostorijama Bošnjačkog insituta – Fondacija Adila Zulfikarpašića, predstavljena je knjiga „Upravljanje vakufima u BiH 1847.-2017.“ autora Ahmeda Mehmedovića.

O knjizi su govorili Enes Pelidija, profesor na Filozofskom fakultetu UNSA, Osman Lavić, direktor Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu, Senaid Zajimović, direktor Vakufske direkcije, Zehra Alispahić, profesorica na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, i autor Ahmed Mehmedović.

U monografiji Upravljanje vakufima u BiH 1847-2017. predstavljen je vakuf od vremena Poslanika Muhammeda s.a.w.s., do naših dana. Odnosno, knjiga prati historiju vakufa i historiju upravljanja vakufima u različitim društvenopolitičkim i pravnim sistemima: Osmasnkom carstvu, Austro-Ugarskoj monarhiji, Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, odnosno Kraljevini Jugoslaviji, Nezavisnoj državi Hrvatskoj, Socijalističkoj federativnoj republici Jugoslaviji, i njegov položaj nakon sticanja nezavisnosti Bosne i Hercegovine 1992. godine.

Predstavljeni su i najznačajniji bosansko-hercegovački vakifi, kao i vakifi iz reda uleme i žene vakifi. U knjizi su također, predstavljeni i Neobični vakifi koji su osnivani i za čija izdržavanja su izdvojena značajna sredstva. Iz domaćih vakufnama čitamo da su naši vakifi izdvajali sredstva: za obavljanje hadždža siromašnim, a pobožnim muslimanima, nojeva jaja za mihrabe, hiljade tespiha od šimširova drveta, za kupovanje ruha siromašnim djevojkama, za podmirenje poreza siromašnim džematlijama itd. Gazi Husrev-beg je u Dobor-gradu kod Modriče 1537. Godine uvakufio 150 košnica pčela.

U Monografiji su prezentirane sve teškoće kroz koje je prolazila vakufska uprava, odnosno Vakufska direkcija, ali i uspjesi koje je postigla od njenog reosnivanja 1996. godine do danas, te planovi za budućnost.

O svim turbulentnim vremenima i prilikama kroz koje su vakufi prolazili, o svim uspjesima koji su postignuti na planu očuvanja, razvoja i unapređenja vakufa, o značajnijim zadacima koji se planiraju u budćnosti, govori Monografija „Upravljanje vakufima u BiH 1847-2017“.


Fotografije

Anketa

  • Ko je dao da se izgradi Arslanagića most u Trebinju?