Pripreme za manifestaciju „Dani vakufa u BiH“ u 2017. godini

Pripreme za manifestaciju „Dani vakufa u BiH“ u 2017. godini

Direktor Vakufske direkcije dr. Senaid Zajimović danas je održao sastanak sa muftijom banjalučkim dr. Osman ef. Kozlićem. Povod sastanka jesu pripreme za održavanje 7. manifestacije „Dani vakufa u BiH“ koja će se ove godine, pored Sarajeva, održati u Banjoj Luci, Bosanskoj Gradišci, Jajcu, Kiseljaku i Bužimu, u periodu od 21. do 29. aprila. Sastanku su također prisustvovali: Muhedin ef. Spahić, glavni imam Medžlisa IZ Banja Luka, Zejnil ef. Latifović, glavni imam Medžlisa IZ Bosanska Gradiška, Huso Salihović, pravnik u Vakufskoj direkciji i Amel Mešić, sekretar.

Ovogodišnju manifestaciju činit će kulturno-obrazovni i vjerski sadržaji od kojih izdvajamo okrugli sto i tribine o vakufima, promocije knjiga, prezentaciju projekata, izložbu o vakufima, svečano otvaranje vakufskih objekta u Bosanskoj Gradišci, Bužimu i Kiseljaku, postavljanje kamena temeljca za ponovnu izgradnju Arnaudija džamije u Banjoj Luci, dodjelu plakete najistaknutijem vakifu, hutbu o vakufima, mevlud u povodu Lejletu-l-mi’radža i Dana vakifa, te hatmu svim vakifima.

Imajući u vidu da se sadržaji manifestacije „Dani vakufa u BiH“ svake godine osim Sarajeva organiziraju i u drugim bh. gradovima, kako u Federaciji tako i u RS-u, na sastanku je dogovoreno da Vakufskoj direkciji u ovogodišnjoj manifestaciji, kao partner, bude i Muftijstvo banjalučko, Medžlis IZ Banja Luka i Medžlis IZ Bosanska Gradiška, sa sljedećim sadržajima: svečanost polaganja kamena temeljca za Arnaudiju džamiju u Banjoj Luci, a u Bosanskoj Gradišci svečanost otvaranja obnovljenog vakufskog objekta Derviš-hanumine medrese, tribina „Vakufi na području Medžlisa IZ Bosanska Gradiška“, mevlud u povodu Lejletu-l-mi'radža i Dana vakifa i hatma svim vakifima.

Svečanost polaganja kamena temeljca za Arnaudiju džamiju održat će se 22. aprila. Poznato je da su u Ankari, 11.10.2016. godine, direktor Vakufske direkcije IZ u BiH dr. Senaid Zajimović i direktor Generalne direkcije vakufa Republike Turske dr. Adnan Ertem potpisali Protokol o realizaciji projekta ponovne izgradnje Arnaudije džamije u Banja Luci.

Naime, Vakufska direkcija IZ u BiH je putem svog partnera Generalne direkcije vakufa Republike Turske osigurala neophodna vakufska sredstva za finansiranje radova ponovne izgradnje Arnaudije, jedine neobnovljene i neizgrađene džamije u Banja Luci. Njenom ponovnom izgradnjom Islamska zajednica će u potpunosti okončati realizaciju obnove i ponovne izgradnje u agresiji svih porušenih džamija u gradu Banja Luci.

Na sastanku direktor Vakufske direkcije i muftija banjalučki su također razmatrali predmete koji se odnose na rješavanje imovinsko-pravnih odnosa za pojedine vakufske nekretnine u Banjoj Luci, kao i na projekte za unaprijeđenje vakufa i njihovo ekonomsko jačanje u Banjoj Luci.


Anketa

  • Prema šeriatskom zakonu volja vakifa je: