Počela žetva ječma i pšenice na vakufskim parcelama

Počela žetva ječma i pšenice na vakufskim parcelama

Stabilizacija vremenskih prilika omogućila je vrijednim semberskim ratarima da ovih dana krenu sa ovogodišnjom žetvom strnih žitarica.

Medžlis Islamske zajednice Bijeljina žetvu pšenice započeo je na bijeljinskom imanju doktora Faika Šabića i njegovih sinova. Radi se o parceli od 25 000 kvadratnih metara koju je ova porodica ustupila Vakufskom poljoprivrednom dobru MIZ Bijeljina na korištenje. Ustupljeno zemljište dato je Medžlisu Islamske zajednice Bijeljina bez ikakve naknade. Žetvu obavljaju uposlenici poljoprivrednog dobra a sve mašine i oprema vlasništvo su MIZ Bijeljina.

Medžlis Islamske zajednice Bijeljina ove godine je zasijao 100 dunuma ječma i 255 dunuma pšenice. Planirano je da se u narednim danima, uz povoljne vremenske prilike, završi cjelokupna žetva pšenice.

Medžlis Islamske zajednice Janja dobio je 37,6 t pšenice sa vakufskih parcela Veliko polje i Gunjevci. Ostala je još jedna parcela od 4.5 dunuma koja će takođe biti završena u narednim danima.

Vakufska direkcija prepoznala je pozitivan impuls koji dolazi od rukovodstva ova dva medžlisa. U tom kontekstu nastoji podržati njihov rad i želju da oplemene našu sembersku ravnicu. Medžlisi Bijeljina i Janja primjer su uspješnog gazdovanja vakufskom imovinom. Uz svetrano zalaganje i trud te pomoć nadležnih viših instanci pokazuju i dokazuju da vakuf može biti zamajac snažnog ekonomskog razvoja lokalne zajednice ali i države u cjelini.


Fotografije