Otvorena Sofi Mehmed-pašina džamija u Kotor-Varoši: Kada otvaramo vrata džamije, otvaramo svoja srca

Otvorena Sofi Mehmed-pašina džamija u Kotor-Varoši: Kada otvaramo vrata džamije, otvaramo svoja srca

U džematu Kotor u Kotor-Varoši danas je otvorena Sofi Mehmed-pašina džamija i otkriveno šehidsko turbe za 64-ero džematlija ubijenih u periodu od 1992. do 1995. godine.

Novootvorena džamija bila je premala da primi veliki broj džematlija i gostiju iz dijaspore i drugih bh. gradova koji su nakon svečanog otvaranja poželjeli da u njoj klanjaju podne namaz koji je predvodio Mustafa ef. Cerić, bivši reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Svečanom otvaranju džamije i otkrivanju šehidskog turbeta prisustvovali su i Salko Bukvarević, ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata FBiH, Ramiz Salkić, potpredsjednik RS-a, predstavnici Muftijstva banjalučkog i Nusret ef. Abdibegović, izaslanik reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH.

- Ono što sam sam svjedočio danas, a to je veliku žrtvu, spremnost i odlučnost Bošnjaka Kotor-Varoši, džemata Kotora da se vrate na svoja ognjišta, zgarišta, da podignu svoje domove, da obnove svoje vjerske objekte i danas smo svjedočili njihov ponos i uspon i nadam se da se to više nikada nikome neće ponoviti - rekao je Abdibegović.

Prema njegovim riječima svjedočio je i da je multikulturalnost koja je poznata i prepoznatljiva u bosanskom ambijetnu života - moguća.

- Ko god sumnja neka dođe u Kotor-Varoš. Ako zanemarimo one činjenice koje su povjesno posvjedočene i zabilježene, mi ih nećemo zaboraviti, ali valja ići naprijed i mi želimo tako graditi Bosnu i Hercegovinu, sa svima, zajedno, da nam svima bude lijepo, jer je Bosna i Hercegovina lijepa - rekao je Abdibegović.

Poslao je poruku Bošnjacima da vole domovinu Bosnu i Hercegovinu, svoj islam, bosanski jezik i da su potomci dobrih Bošnjana, a da je "na ta četiri ćoška i međaša, moguće graditi budućnost sa svim ljudima".

- Kada se ovako radujemo, kada otvaramo vrata džamije, Božije kuće, to prije svega znači da otvaramo svoja srca i da shvatimo da smo mi jedni drugima potrebni i u ovom gradu, entitetu, državi, moramo biti naslonjeni jedni na druge i pomagati jedni drugima - rekao je Osman ef. Kozlić, muftija banjalučki.

Istakao je da mu je posebno drago što su današnjoj svečanosti prisustvovali predstvnici pravoslavne i katoličke crkve u ovoj općini, kao i predstavnici Općine Kotor-Varoš.

- Raduje me što čujem da se saradnja unapređuje, posebno u nekim sredinama, općinama kao što je ova što u materijalnom smislu svi stanovnici ovog grada imaju priliku da koliko toliko pristojno rade i zarade sebi za porodični život. Ovo je jedan lijep dan, posebno kada imamo u vidu da je ovo posljednja obnovljena džamija i da više nemamo takvih problema i da se možemo okrenuti izgradnji našeg džemata, a to podrazumjeva izgradnju naših međusobnih odnosa i boljeg života - rekao je Kozlić.

Miralem ef. Avdić, imam džemata Kotor rekao je da su u šehidskom kopleksu ukopana 44 šehida.

- Za 13 se još traga i nikada im kosti nismo našli, a nadam se ako Bog da da ćemo u budućnosti to uspjeti uraditi i smiriti njihove kosti u zemlji kako bi našli svoj smiraj ako Bog da - izjavio je Avdić.

Lokacija Sofi Mehmd-pašine džamije izrađene prije 1604. godine je mijenjana kroz historiju, pošto je Kotor bio grad, nekada se nalazila na vrh Kotora, o čemu svjedoče zidine starog grada. Na današnjoj lokaciji otvorena je 1972. godine, a 20 godina kasnije u mjesecu julu je zapaljena, a zatim i srušena.

- S njenom obnovom smo krenuli 2002. godine i evo danas svečano je otvaramo. Za džematlije ovo jako puno znači, naročito šehidsko turbe. Nama je danas pomalo i radost i žalost što nema onih naših najmilijih među nama, ali mislim da su i oni sretni, da su njihove duše ako Bog da zadovoljne s onim što činimo - rekao je Avdić.

On se zahvalio džematlijama jer su dali veliki trud i doprinos u izgradnji ovog kompleksa unutar džamijskog harema. Prema njegovim riječima izgradnju su finansirale većinom džematlije.

Džemat Kotor obuhvata oko 150 domaćinstava, a prema riječima Avdića suživot u ovom mjestu je na zavidnom nivou i nema problema.

U otvaranju džamije učestvovao je i Kerim Dizdar, rođen u ovom mjestu koji sada živi u Ljubljani koji je istakao da je jedan od mnogih koji su učestvovali u obnovi i izgradnji ovog kompleksa.

- Kada je počeo povratak u Kotor i Korot-Varoš onda smo pored obnove kuća puteva, krenuli i sa obnovom vjerskih objekata, tako da je i ova džamija ponovo izgrađena, izgrađeno je šehidsko mezarje i to je tačka gdje se svi Kotorani rado okupljaju i gdje dolaze i obilaze rodbinu - rekao je Dizdar.

Izvor: Anadolija


Fotografije

Anketa

  • Ko je dao da se izgradi Arslanagića most u Trebinju?