Održana 2. sjednica Upravnog odbora Vakufske direkcije u novom sazivu

Održana 2. sjednica Upravnog odbora Vakufske direkcije u novom sazivu

Jučer, 27. novembra 2017. godine, održana je 2. sjednica Upravnog odbora Vakufske direkcije u novom sazivu pod predsjedavanjem predsjednika Upravnog odbora doc. dr. Mustafe Hasanija.

Inače, Rijaset Islamske zajednice u BiH je na svojoj sjednici, održanoj 17. novembra 2017. godine, donio Odluku o imenovanju Upravnog odbora Vakufske direkcije u sljedećem sastavu: dr. Mustafa Hasani, predsjednik, Jusuf Zahiragić, član, Hamed Efendić, član, Muhedin Garanović, član, Sead Živalj, član, Huso Salihović, član i Amel Mešić, član.

Na jučerašnjoj sjednici Upravnog odbora Vakufske direkcije donesena je Odluka o imenovanju dr. Senaida Zajimovića za direktora Vakufske direkcije na mandatni period od četiri godine, a nakon sprovedene konkursne procedure i dobivene saglasnosti Rijaseta.

Na sjednici je donesena Odluka o promjeni namjene vakufskog objekta „Medresa“ u Fojnici radi izgradnje novog i većeg multifunkcionalnog vakufskog objekta za koji su Vakufska direkcija IZ u BiH i Generalna direkcija vakufa Republike Turske potpisali Protokol o saradnji na njegovoj realizaciji. Na sjednici je izvršena prezentacija aktualnih projekata Vakufske direkcije, a radi se o 18 projekata u BiH koje Vakufska direkcija realizira u saradnji sa medžlisima IZ i vakufskim ustanovama iz Turske i Kuvajta. Vrijednosti tih projekata iznosi između 45 i 50 miliona KM.

Upravni odbor je razmatrao i zahtjeve medžlisa IZ Tešanj i Maglaj koji se odnose na promjenu namjene vakufskih nekretnina i njihov dugoročan te tom prilikom donio određene zaključke. Također je razmatrao spor između džemata Gradske džamije i džemata Medresa u Cazinu u vezi korištenja vakufske kuće kojom prilikom je donio odluku o upravitelju predmetne kuće.

Na sjednici je razmatrana informacija direktora Fonda „Bošnjaci“ gosp. Šahina Kerle o aktivnostima i kapitalu Fonda kojom prilikom je donesen zaključak koji se odnosi na unaprijeđenje rada Fonda, očuvanje kapitala i povećanje prihoda za finansiranje njegovih aktivnosti. Osnivač ovog Fonda je Vakufska direkcija.


Anketa

  • Aladža džamija u Foči je?