Novi vakufi u Islamskoj zajednici Bošnjaka u Švedskoj

Novi vakufi u Islamskoj zajednici Bošnjaka u Švedskoj

13. i 14.05.2017. Štokholm, Na poziv Islamske zajednice Bošnjaka u Švedskoj, a u okviru posjete bošnjačkoj dijaspori i primjene Pravila o uvakufljenju i pravnom statusu vakufa, direktor Vakufske direkcije IZ u BiH, dr. Senaid Zajimović posjetio je Islamsku zajednicu Bošnjaka u Štokholmu i Orebru. Domaćini Direktoru bili su imami naših džemata Mustafa ef. Šetkić, Mustafa ef. Alić i Merzuk ef. Hadžirušidović, te Upravni odbor IZ Bošnjaka u Štokholmu, kao i imam Hazim ef. Gurda u džematu Orebro. Naime, džematlije džemata Štokholm su uvakufljujući svoja sredstva prije dvije godine kupili objekte za potrebe vjerskih i obrazovnih aktivnosti u džematu. Tokom zvanične posjete Švedskoj Reisu-l-ulema IZ u BiH prisustvovao je svečanom otvorenju objekta. Vijeće muftija je prošle godine na prijedlog Vakufske direkcije donijelo zaključak kojim se zvanično prihvata uvakufljenje objekata u džematu Štokholm i time uvodi u jedinstveni sistem vakufa IZ u BiH. Na prijedlog IZ Bošnjaka u Štokholmu Vijeće muftija odredilo je svrhu i namjenu uvakufljenja koja se ne može mijenjati osim uz suglasnost Vijeća muftija. Na taj način ovaj vakuf vezan je za sistem vakufa IZ u BiH. Na sastanku sa Upravnim odborom IZ Bošnjaka u Štokholmu kojim je predsjedavao predsjednik dr. Adnan Mahmutović razgovaralo se o sistemu uvakufljenja, o normativno pravnim aktima koji tretiraju vakufe, o sistemu zaštite vakufa u dijaspori, o formalno-pravnoj uknjižbi vakufa kao i o potrebi uvezivanja svih nekretnina naših džemata u dijaspori u jedinstven sistem. Direktor Zajimović je članovima Upravnog odbora, odgovarajući na njihova pitanja, pojasnio da jedinstvena Zajednica podrazumijeva i jedinstven sistem vakufa.

U toku posjete direktor Zajimović prisustvovao je Večeri vakifa kojom prilikom je vrijednim vakifima, koji su svoja sredstva uvakufili za potrebe kupovine vakufskih prostorija, dodijelio vakufname. Tom prilikom se obratio prigodnim predavanjem u kome je naznačio važnost konstituisanja vakufa u dijaspori i blagodati koje čekaju vakife. Također je okupljenima poručio da urade sve što je do njih da zaštite svoju imovinu u bosansko-hercegovačkom entitetu Republika Srpska u kojoj je u toku implementacija set zakona o imovinsko-pravnim odnosima i gdje postoji mogućnost gubljenja imovine ukoliko se blagovremeno ne povede računa o njoj.

Također, dr. Zajimović imao je susret sa omladinom džemata Štokholm gdje je u druženju sa njima posebno naglasio potrebu očuvanja vjere i identiteta te nastojanja da tamo gdje žive budu najbolji muslimani i najbolji ljudi. I da na najbolji mogući način predstave svoju naciju i svoju matičnu domovinu.

U nedelju je imao priliku prisustvovati završnici mektebske pouke za ovu školsku godinu i lično se uvjeriti u nivo i kvalitet znanja koje su u njih usadili njihovi roditelji i njihovi vrijedni imami.

U džematu Orebro vrijedni Bošnjaci na zemlji koju su kupili svojim sredstvima grade impozantan objekat koii će najvjerovatnije naredne godine biti svečano i otvoren. Radi se o objektu od preko hiljadu kvadratnih metara sa kompletnim sadržajem. U sebi je objedinio sve vrste vakufa; vjerski, obrazovni, socijalni i ekonomski. U razgovoru sa Hazim ef. saznalo se da objekat grade radnici iz Bosne i Hercegovine i da ugrađuju materijale koji su uvezeni iz BiH. Na kraju posjete direktor se sastao sa glavnim imamom Islamske zajednice Bošnjaka u Švedskoj Idriz ef. Karamanom gdje su zaključili da i ostali džemati koji imaju svoje objekte treba da započnu proceduru uvakufljenja prema pravilima o uvakufljenju.


Fotografije

Anketa

  • Ko je dao da se izgradi Arslanagića most u Trebinju?