Medžlis IZ Mali Zvornik posjetila delegacija Vakufske direkcije iz Sarajeva

Medžlis IZ Mali Zvornik posjetila delegacija Vakufske direkcije iz Sarajeva

Na poziv Medžlis IZ Mali Zvornik i preporuku Reisu-l-uleme IZ u BiH dr. Heseina ef. Kavazovića, direktor Vakufske direkcije IZ u BiH dr. Senaid Zajimović sa svojim saradnicima i u pratnji predsjednika MIZ Zvornik Mustafom Muharemovićem posjetio je Medžlis IZ Mali Zvornik.

Domaćini predstavnicima Direkcije bili su Mehmedali ef. Veli, glavni imam Medžlisa IZ Mali Zvornik sa svojim saradnicima i imam u džematu Mali Zvornik Sulejman ef. Ahmeti.

Mali Zvornik je gradsko naselje u opštini Mali Zvornik u Mačvanskom okrugu koji gravitira na zapadu Srbije, odnosno na desnoj obali rijeke Drine, na samoj granici sa Bosnom i Hercegovinom i uglavnom je naseljeno Srbima. Prema popisu iz 2011. godine bilo je ukupno 4407 stanovnika, od čega je najviše Srba, 15-20% Muslimana - Bošnjaka i ostali. Bošnjaci u Malom Zvorniku su autohtono stanovništvo ovog kraja i do 60-tih godina je procentualno bilo većinsko do 99 %.

Medžlis Mali Zvornik ima pet džemata i to: Mali Zvornik, Sakar, Loznica, Krupanj i Šabac koji se nalaze na prostoru od 150 km2. Centralni džemat je Mali Zvornik u kojem su u periodu poslije drugog svjetskog rata, tačnije do šezdesetih godina, sa 99% muslimanskog stanovništva postojale dvije džamije sa tri mezaristana i drugim vakufskim zemljištem. Trenutno na Medžlisu se vodi oko 2,83 ha vakufskih parcela koje su oduzete i u procesu su restitucije. Lokacije parcela su u samom gradu, neke parcele su potopljene u izgradnji HE Zvornik. U džematu Mali Zvornik živi oko 300 muslimanskih porodica, a u posljeratnom periodu, tačnije nakon agresije na BiH veliki broj muslimana se odselio iz razloga što je Mali Zvornik bio granično područje. Mali Zvornik se vodi kao jedna od deset najsiromašnijih opština u Republici Srbiji, te je i bošnjačko-muslimansko stanovništvo nezaposleno i u teškom ekonomskom stanju.

Medžlis IZ Mali Zvornik posjetila delegacija Vakufske direkcije iz Sarajeva

Razlog posjete Medžlisu Mali Zvornik bio je uvid u situaciju u kojoj egzistiraju muslimani na ovom području, upoznavanje sa aktivnostima i sagledavanje mogućnosti iznalaženja rješenja za obezbjeđivanje neophodnih sredstava za završetak rekonstrukcije jedine džamije u gradu. Tom prilikom održan je sastanak u novom objektu koji je ujedno i sjedište Medžlisa i tom prilikom su domaćini upoznali goste sa stanjem muslimana na ovom području, a posebno u Malom Zvorniku kao i njihovim potrebama. Nakon sastanka upriličen je obilazak džamije koja je u fazi rekonstrukcije radi uvida na licu mjesta u dinamiku izvođenja radova i potrebe za završetak projekta.

Dogovoreno je da se pripremi izvještaj o preostalim radovima sa rekapitulacijom finansijskih potreba za završetak rekonstrukcije i stavljanje džamije u funkciju prije mjeseca ramazana.

Domaćini su se iskreno zahvalili na posjeti i interesovanju za stanje muslimana na ovom području i izrazili nadu i želju da će IZ u BiH na čelu sa Reisu-l-ulemom iznaći rješenje da se pomogne muslimanima Malog Zvornika u završetku rekonstrukcije džamije kako bi spremno dočekali Ramazan i u renoviranoj džamiji izvršavali vjerske obrede i aktivnosti.

Medžlis IZ Mali Zvornik posjetila delegacija Vakufske direkcije iz Sarajeva

Anketa

  • Prema šeriatskom zakonu volja vakifa je: