Krug zatvoren, projekat uspio

Krug zatvoren, projekat uspio

Vakufska direkcija i Medžlis Islamske zajednice Janja su 30. 09. 2019. god. Behram-begovoj medresi u Tuzli i centru Međunarodnog fonda solidarnosti EMMAUS u Doboj Istoku donirali krompir i brašno. Značaj donacije je veći i zbog činjenice da je kropmir prozveden u povratničkom medžlisu na vakufskim parcelama.

Vakufska direkcija kroz ovakve projekte nastoji staviti u funkciju neiskorištene vakufske parcele kroz podizanje višegodišnjih ili jednogodišnjih kultura u zavisnosti od vrste i kvaliteta zemljišta. Najvažniji aspekt projekta ogleda se u iskorištavanju ekonomski neisplativih, odnosno do sada neiskorištenih vakufskih parcela. Ovim projektom vakufska parcela se stavlja u funkciju i privodi se krajnjoj namjeni. Implementacijom ovakvih projekata povećava se vlastita proizvodnja i smanjuje se ovisnost o uvozu i tržišnim kretanjima ovih proizvoda. Ovakva poljoprivredna proizvodnja je u načelu visokoakumulativna i za nju postoji tržište.

U Janji je na više od 30 duluma poljoprivrednog zemljišta zasađeno tri tone sjemenskog krompira koji je finansirala Vakufska direkcija.

Medžlis islamske zajednice Janja je zahvaljujući povoljnim prirodnim uvjetima i uspješnim rukovođenjem primjer dobrog korištenja vakufske imovine. Parcele koje su zasijane krompirom samo su dio površina koje uspješno eksploatišu. Na taj način se finansira medžlis a istovremeno i povratnicima pruža prilika za sezonsko zapošljavanje.


Fotografije

Anketa

  • Da li je dozvoljeno stavljanje vakufa pod hipoteku?