Kantonalni sud u Novom Travniku odlučio: Vakufska parcela Pršljanica vraćena MIZ Bugojno

Kantonalni sud u Novom Travniku odlučio: Vakufska parcela Pršljanica vraćena MIZ Bugojno

Nakon skoro sedam godina sudskog spora oko vlasništva nad parcelom “Pršljanica” postupak je okončan obaranjem tužbe u Kantonalnom sudu u Novom Travniku. Na ovaj način “spornih” 8 dunuma zemljišta vraćeno je u vlasništvo Medžlisu IZ Bugojno. Tužbu su podnijeli Igor Lučić i drugi.

-Ovakav ishod sudskog spora se i očekivao s obzirom da pomenuta tužba nije sadržavala nijedan dokaz, koji bi potvrdio navode potpisnika tužbe Postupak se vodio u Općinskom sudu u Bugojnu 6-7 godina gdje je ovaj sud bez ikakvih činjenica, dokaza, i bilo kojeg osnova, donosio presude u korist tužitelja . U ovom slučaju se može reći da su pobijedili pravo i pravda – riječi su advokata, koji je predstavljao MIZ Bugojno Haris Kaniža.

Predsjednik Medžlisa IZ Bugojno Haris Mujić zadovoljan je posljednjom odlukom Kantonalnog suda u Novom Travniku.

-Zahvalio bi se advokatskom društvu Adila Loze, članovima Izvršnog odbora, te svima koji su doprinijeli da se na slučaj “Pršljanica” konačno stavi tačka. Takođe, veliku zahvalnost izražavam džematlijama Vesele, koji su organizirali peticiju i skupili skoro petsto potpisa , te na taj način, podržali naše aktivnosti – poručio je Mujić.

Inače, pomenuta parcela oko pedeset godina se vodila kao vakufsko zemljište i svojina Islamske zajednice, a na osnovu dokaza među kojima je i kupoprodajni ugovor od 23. aprila 1932. godine. Ugovor je sklopljen između Ilije i Marijana Lučića i Fatime Šupa rođ. Pandžo, čija je zakonita nasljednica Ševala Pandžo kupljenu zemlju poklonila u hajr, kao opće dobro i vakuf džamiji u bugojanskoj mjesnoj zajednici Vesela.


Anketa

  • Prema šeriatskom zakonu volja vakifa je: