Direktor Vakufske direkcije primio imama IZ Bošnjaka kantona Argau iz Švicarske

Direktor Vakufske direkcije primio imama IZ Bošnjaka kantona Argau iz Švicarske

Direktor Vakufske direkcije dr. Senaid Zajimović primio je danas dr. Muris ef. Purića, imama Islamske zajednice Bošnjaka kantona Argau. Povod posjete jeste provođenje postupka uvakufljenja imovine IZB kantona Argau. Naime, Rijaset Islamske zajednice u BiH je na svojoj 18. redovnoj sjednici, održanoj 26.06.2014. godine, donio Pravila o pravnom statusu i uvakufljenju imovine u bošnjačkoj dijaspori. Ovim Pravilima se uređuje pravni status vakufske imovine u bošnjačkoj dijaspori, način uvakufljenja vakufske imovine u dijaspori, način upravljanja vakufskom imovinom u dijaspori, vođenje evidencije vakufske imovine u dijaspori i sl. U skladu sa ovim Pravilima IZ Bošnjaka kantona Argau je pokrenula postupak za uvakufljenje objekta od 5 etaža ukupne površine 1.426 m2 i pripadajuće parcele površine 1.465 m2. U predmetnom objektu se nalazi prostor za obavljenje vjerskih aktivnosti tj. namaza, zatim prostor za sportske aktivnosti, druženje, stanovanje, te prostor za biblioteku i kuhinju.

Dr. Muris ef. Purić je upoznao direktora Vakufske direkcije sa stanjem vakufske imovine u kantonu Argau, sadašnjim i planiranim projektima kojom prilikom je istaknut plan kupovine susjedne parcele od 5 dunuma radi izgradnje 4 objekta od po 12 stanova.

Inače, IZ Bošnjaka kantona Argau svoje aktivnosti obavlja u navedenom objektu i okuplja oko 950 Bošnjačkih i drugih muslimanskih porodica. Muris ef. Purić je primjer vrijednog imama, hatiba i mualima koji 20 godina obavlja službu u navedenom džematu. Čitavo vrijeme Muris ef. aktivno djeluje na planu očuvanja vjerskog i nacionalnog identiteta naših Bošnjaka u tom švicarskom kantonu.

Direktor Vakufske direkcije se zahvalio Muris ef. na posjeti te čestitao na aktivnostima i projektima. Istakao je da će Vakufska direkcija za narednu sjednicu Vijeća muftija priremiti prijedlog za provođenje postupka uvakufljenja IZB kantona Argau, na osnovu dostavljenog zahtjeva i dokumentacije. Također je istakao da će Vakufska direkcija dati podršku u realizaciji vakufskih projekata te da će drugima preporučiti da podrže projekte IZB kantona Argau. Na kraju je konstatirao da samo jaka bošnjačka dijaspora može biti garant opstanka Bošnjaka kako u domovini tako i u dijaspori.


Anketa

  • Prema šeriatskom zakonu volja vakifa je: