Direktor TIKE posjetioVakufsku direkciju

Direktor TIKE posjetioVakufsku direkciju

Direktor Vakufske direkcije dr. Senaid Zajimović primio je danas gosp. Ömer Faruk Alımcıja, direktora Turske agencije za saradnju i koordinaciju-TIKA u BiH i Jasmina Šojku, prevodioca-asistenta.

Ovo je prva zvanična posjeta Vakufskoj direkciji novoimenovanog direktora ureda TIKE u Bosni i Hercegovini g. Ömera Faruka Alımcıja.

Na samom početku razgovora dr. Zajimović je iskoristio priliku i zahvalio se gosp. Ömer Faruku na posjeti Vakufskoj direkciji i svesrdnoj pomoći koju Država Turska i njene ustanove i organizacije pružaju Bosni i Hercegovini, a posebno Islamskoj zajednici i Vakufskoj direkciji, te izrazio nadu da će se ubuduće ova saradnja poboljšati i unaprijediti.

Također, razgovarano je o projektima koje Vakufska direkcija u Bosni i Hercegovini trenutno realizira, kao i o projektima koje planira realizirati u narednom periodu, očekujući podršku pri realizaciji istih od strane TIKE i institucija iz Turske, koja ni do sada nije izostajala.

Direktor TIKE posjetioVakufsku direkciju

Obzirom na veoma uspješnu saradnju ove dvije institucije na realizaciji dosadašnjih projekata u BiH, direktor TIKE je iskoristio priliku i upoznao dr. Zajimovića o projektima koje TIKA planira realizirati u narednom periodu u saradnji sa Vakufskom direkcijom i ostalim ustanovama IZ u BiH, od kojih su najzačajniji: rekonstrukcija objekta ženskog odjeljenja Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu, rekonstrukcija centralnog objekta Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku, restauracija Ćejvan Ćehajine džamije i Koski Mehmed-pašine džamije u Mostaru, te Sultan Ahmedove džamije u Bugojnu, konzervacija ostataka u arheološkom parku Kalin-hadži Alijine džamije u Sarajevu i restauracija unutrašnjosti (kaligrafija) Careve džamije u Sarajevu.

Na kraju veoma korisnog razgovora g. Ömer je istakao da je veoma počašćen što ima priliku da sa ove pozicije bude na usluzi narodu BiH i pomaže projekte koji će se realizirati u narednom periodu.


Anketa

  • Aladža džamija u Foči je?