Direktor RTV USK posjetio Vakufsku direkciju

Direktor RTV USK posjetio Vakufsku direkciju

Direktor Vakufske direkcije, Dr. Senaid Zajimović danas je primio u radnu posjetu gospodina mr. Izeta Mustafića, direktora RTV USK.

Tema sastanka dva direktora bila je razmatranje mogućnosti realizacije projekta snimanja dokumentarnog serijala o vakufima sa posebnim osvrtom na vakufe sa područja Unsko –Sanskog kantona a pod nazivom „Vakufi bosanske krajine“. Direktor JP RTV USK, mr. Izet Mustafić istakao je da bi akcenat u svakoj reportaži bio stavljen na najznačajnije vakufe i vakife sa tog područja, kao i na sudbinu i trenutno stanje tih objekata. Reportaža bi obradila i aktivnosti koje se provode na vraćanju ovih zadužbina stvarnim vlasnicima, odnosno Islamskoj zajednici BIH. Objekti koji su u prošlosti uvakufljeni i koji su do danas očuvani, kao i lokacije koje su oduzete Islamskoj zajednici i na kojima su izgrađene različite ustanove bile bi takođe snimljene u okviru ovog serijala.

Dr. Zajimović se zahvalio Direktoru na senzibilitetu spram našeg kulturnog i vjerskog naslijeđa. Napomenuo je da jedan ovakav televizijski prikaz, uz dokumentarno-naučni okvir, zasigurno ima ogroman značaj. S druge strane, bio bi veliki doprinos fondu istraživačke građe na ovom području i na području vakufa općenito.

Realizacija jednog ovakvog projekta, značajnog ne samo za Unsko-Sanski kanton i Muftijstvo bihaćko već i cjelokupni prostor Bosne i Hercegovine, bio bi realiziran uz saradnju Vakufske direkcije, RTV USK, Muftijstva bihaćkog, Islamskog pedagoškog fakulteta i medžlisa sa područja bihaćkog muftijstva.

Direktor RTV USK posjetio Vakufsku direkciju

Anketa

  • Prema šeriatskom zakonu volja vakifa je: