Manifestacija Dani vakufa održana i u Gradačcu

Manifestacija Dani vakufa održana i u Gradačcu

Završnica ovogodišnje manifestacije „Dani vakufa“ održana je 09.06.2013. godine u Gradačcu. Ovom prilikom je u džamiji Husejniji, pred podne namaz, proučen Jasin i dova za sve gradačačke vakife i šehide. Na Centralnom spomen obilježju u Gradačcu učenjem Fatihe odata je počast ovim časnim sinovima koji za svoj din i toprak nisu žalili vlastite živote.

U prostorijama Bošnjačke zajednice kulture „Preporod „ otvorena je izložba arhivske građe o vakufima u Gradačcu.

U okviru Manifestacije „Dani vakufa“ u prostorijama Gradačačkog sajma održana je tribina pod nazivom „Vakuf begovske porodice Gradaščević, historijski prikaz i mogućnosti revitalizacije“. Skupu su se obratili Nusret ef. Kurjaković, hafiz mr. Senaid Zajimović i mr. Edis Dervišagić. Direktor Vakufske direkcije je ukazao na značaj vakufa koji su odigrali veliku ulogu u BiH, na potrebu da se sjećamo svih vakifa i da se ugledamo na njih, na našu obavezu da radimo na povratu oduzetih vakufa, revitalizaciji i boljem iskorištavanju postojećih. Izrazio je očekivanje od načelnika gradačačke Općine da učini više na povratu ili dodjeli na korištenje oduzetih vakufa u Gradačcu. Prisutnim gostima je o vakufima porodice Gradaščević govorio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Gradačac, mr. Nusret ef. Kurjaković. Glavni imam je istaknuo da vakufi ove porodice nisu vezani samo za Gradačac veće da se njihovi vakufi nalaze i u Gračanici, Modriči i Brčkom. Nusret ef. je u svom radu pratio vakufe porodice Gradaščević kroz nekoliko generacija počevši od Murat kapetana, Osman kapetana, Husein kapetana ali i onih članova porodice koji nisu obnašali kapetansku dužnost.

Nakon tribine upriličena je i promocija knjige Bakira Tanovića pod naslovom „Ćurčića vakuf“. O knizi su govorili direktor Vakufske direkcije, Mr. Senaid Zajimović, dekan Fakulteta islamskih nauka prof. Dr. Ismet Bušatlić te Jusuf Tanović, predsjednik udruženja Ćurčića vakuf i Fuad Ćurčić, budući mutevelija ovog vakufa.

Na kraju je Direktor Vakufske direkcije ukratko prošao kroz sadržaj ovogodišnje manifestacije. Osvrnuo se na ciljeve i pravce kojima će kroz manifestaciju težiti Vakufska direkcija. Izrazio je veliku zahvalnost ovogodišnjim partnerima, ali i svima ostalim koji su uzeli učešće u uspješnoj organizaciji i realizaciji manifestacije. Posebno se zahvalio sponzorima bez kojih bi ova manifestacija svakako bila na mnogo nižem nivou. Ovim je direktor Zajimović proglasio zatvorenim „Dane vakufa 2013. godine“.


Fotografije