Vakufski fond za socijalno ugrožene kategorije društva

Vakufski fond za socijalno ugrožene kategorije društva

Vakufski fond za pomoć socijalno ugroženim kategorijama društva ima za cilj prikupljanje uvakufljenih sredstava koja bi se usmjeravala u pružanje pomoći raznim socijalno ugroženim kategorijama društva.

Ovaj je fond nastao iz potrebe da se pomogne svima onima koji nisu u mogućnosti da se sami pobrinu za svoje svakodnevne potrebe. Njegov je prvenstven cilj da se poboljša kvalitet života socijalno ugroženih kategorija, prije svega siromašnih, ali i povratnika, liječenje težih oboljenja, pružanje pomoći beskućnicima, nezaposlenima te pružanje pomoći osobama kojima su ugrožena osnovna ljudska prava.

Historijski gledano, institucija vakufa je uvijek naročito vodila brigu o socijalno ugroženim kategorijama stanovništva. Ustvari, to je i bio jedan od glavnih razloga nastanka velikog broja vakufa. Imajući u vidu aktuelnu ekonomsku situaciju, smatramo da je pomoć ovim kategorijama u današnje vrijeme najpotrebnija. Vakufska direkcija je na tragu svoji časnih prethodnika uvidjela potrebu da pomoću ovog fonda pomogne svojim sugrađanima u rješavanju njihovih svakodnevnih egzistencijalnih potreba.

Uvakufljenjem sredstava u ovaj fond vakif ima dvostruku korist: jedna je nagrada za vakife, a druga je pomoć onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Instrukcije za uplatu finansijskih sredstava u Fond