Vakufski fond za kultiviranje vakufskih parcela

Vakufski fond za kultiviranje vakufskih parcela

Cilj Vakufskog fonda za kultiviranje vakufskih parcela jeste osiguravanje sredstava za podizanje različitih kultura na vakufskim parcelama, kakve su poljoprivredni zasadi, voćnjaci, šumski zasadi i druge vrste deficitarnih kultura.

Islamska zajednica posjeduje velike površine vakufskog zemljišta koje nisu iskorištene u krajnjoj namjeni, tj. koje se uopće ne obrađuju. Praksa je pokazala da su takve vakufske parcele uglavnom pogodne za podizanje različitih višegodišnjih zasada. Nakon detaljno izvršenih priprema, koje su sadržavale i organiziranje seminara za predstavnike medžlisa na području svih muftijstava i izradu studija izvodljivosti, Vakufska direkcija je realizirala nekoliko pilot-projekata zasada određenih kultura. Analize i rezultati pokazali su da su ovakvi projekti opravdani i poželjni. Do sada je na vakufskim parcelama na području 23 medžlisa IZ u BiH Vakufska direkcija zasadila nekoliko hiljada sadnica i osnovala desetke novih voćnjaka. 

S ciljem doprinosa zasadu voćnjaka i raznih drugih kultura te s ciljem doprinosa općem razvoju ekonomije i sprečavanju daljeg propadanja vakufskih parcela, Vakufska direkcija u Sarajevu formirala je ovaj fond putem kojeg svaka osoba može uvakufiti sredstva, makar i za samo jednu voćku.

Korist od ove vrste kultivacije vakufskih parcela u budućnosti će imati javne kuhinje, medrese, studentski domovi, socijalno ugrožene kategorije i ostale potrebne kategorije.

Instrukcije za uplatu finansijskih sredstava u Fond